Tabela gęstości odżywczej pożywienia wg Joel Fuhrmana

Tabela gęstości odżywczej pożywienia wg Joel Fuhrmana

Dr Joel Fuhrman, lekarz i specjalista medycyny żywienia, opracował skalę gęstości odżywczej opartą na 34 składnikach (błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol) oraz na tzw. ORAC Score, czyli wskaźniku antyoksydacyjnej zdolności produktów. Skala jest od 0 do 1000, a im więcej punktów ma produkt, tym większą ma gęstość odżywczą.



2 komentarze do “Tabela gęstości odżywczej pożywienia wg Joel Fuhrmana”

  1. Ania

    10.03.2017

    Jak to jest z witaminą A? Czy można ją suplementować przed i podczas ciąży? Moja lekarska (leczenie holistyczne) zaleciła mi stosowanie witaminy A do 12 g dziennie głównie ze względu na moje problemy z jelitami (od kilku lat choruję na WZJG).

    • women

      10.03.2017

      Witamina A reguluje układ hormonalny, wzmacnia organizm, wspomaga produkcję czerwonych krwinek i jest tez budulcem dla nowego życia. Jeśli jesteś pod opieką lekarza i są to jego zalecenia ze względu na TWoj stan zdrowia – to myślę, ze jest to uzasadnione. Warto tylko pamiętać o dawce – żeby jej nie przekraczać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *