Niestabilny poziom cukru we krwi – Twoja kobieca strefa zagrożenia!

Niestabilny poziom cukru we krwi – Twoja kobieca strefa zagrożenia!

Zapewne zastanawiasz się, co łączy znajdujący się w twoim krwioobiegu cukier z kobiecymi dolegliwościami, z którymi podążamy do lekarza. Sporo. I nie chodzi tu zupełnie o liczenie kalorii jak na załączonym zdjęciu🙂!

Idealna dieta nie wyklucza węglowodanów, lecz określa proporcje, dzięki którym nie rozchwiejesz poziomu swojego cukru, a jednocześnie odpowiednio odżywisz mózg.

Niestabilny poziom cukru we krwi jest główną przyczyną problemów hormonalnych, a trzustka, wątroba i mózg to organy odpowiedzialne za jego kontrolę. Układ dokrewny transportuje glukozę do mózgu, mięśni i serca. Jeżeli transport zostanie zakłócony, gospodarka cukrem w twoim ciele zostaje zachwiana, a dodatkowo żadna z części systemu hormonalnego nie może pracować zgodnie z naturalnym planem.

Zgodnie z definicją Alisy Vitti, świadoma gospodarka cukrem w organizmie polega na stałym monitorowaniu i reagowaniu na poziom glukozy we krwi w celu osiągnięcia pożądanej równowagi.

Praca całego układu hormonalnego opiera się właśnie na stabilności poziomu cukru, w związku z czym każda nierównowaga (zarówno zbyt wysoki poziom jak i niski) odbierana jest przez ciało jako stresor.

Stres organizmu wywołuje całą kaskadę reakcji i hormonów – rozpoczynając od koktajlu kortyzolu i adrenaliny (reakcja fight or flight) po osłabienie odporności, niedobory magnezu, wysokie ciśnienie, zaburzenia immunologiczne, neurologiczne, drażliwość, płaczliwość, depresję i jeszcze większe pragnienie cukru, by zaspokoić głód – często również ten emocjonalny.

Cukier to trudny zawodnik, o czym było już nieco tutaj. Żeby móc zgrabnie poruszać się w temacie cukru, niezbędne jest uświadomienie sobie, że znajduje się on wszędzie – pod różnymi postaciami.

Poprosiłam o pomoc przy tworzeniu tego artykułu Anię Harris, która boryka się z łuszczycowym zapaleniem stawów, chorobą natury autoimmunologicznej.

Ania ukończyła Instytut Integrative Nutrition w Nowym Jorku, gdzie jej nauczycielami byli m.in Mark Hyman, Andrew Weil, Marion Nestle, Deepak Chopra czy Christine Northrup. Ani doświadczenia z chorobą oraz zdobyta merytoryka, pomogą nam lepiej rozpracować temat cukru.

Oddaję głos Ani.

William Dufty, autor Sugar Blues powiedział:“

Podobnie jak heroina, kokaina i kofeina, cukier jest wciągającym, destrukcyjnym narkotykiem, a my spożywamy go codziennie we wszystkim począwszy od papierosów aż do chleba.”

Cukier uzależnia tak samo jak narkotyk i kwalifikuje się jako substancja uzależniająca z dwóch powodów:

Jedzenie nawet najmniejszej ilości powoduje, że chcemy więcej.

Nagłe rzucenie powoduje objawy odstawienia, takie jak bóle głowy, zmiana nastroju, pragnienie i zmęczenie.

 

Według światowych standardów zaleca się spożywanie nie więcej niż 10 łyżeczek dziennie, ale większość społeczeństwa je nawet 30 łyżeczek dziennie – to jest trzy razy więcej od zalecanej dziennej wartości!

Cukier znajduje się nie tylko w oczywistych produktach, takich jak ciasta, ciasteczka i cukierki. Można go również znaleźć w puszkach warzyw, żywności dla niemowląt, płatkach zbożowych, maśle orzechowym, chlebie czy sosie pomidorowym.

Często ukryty jest pod fantazyjnymi nazwami takimi jak syrop kukurydziany, dekstroza, maltoza, glukoza i fruktoza. Nawet niektóre tak zwane zdrowe produkty spożywcze zawierają cukier.

Ale od początku. Czym jest cukier?

Cukier to proste węglowodany, które występują naturalnie w żywności, takiej jak zboża, ziarna, warzywa i owoce. Nieprzetworzone, zawierają wiele witamin, minerałów, enzymów i białek.

Gdy np. ryż brązowy lub inne produkty pełnoziarniste są gotowane, żute i trawione, zawarte w nich naturalne węglowodany rozkładają się równomiernie na poszczególne cząsteczki glukozy. Cząsteczki te dostają się do krwiobiegu, gdzie są równomiernie spalane, co pozwala organizmowi wchłonąć je wraz ze wszystkimi dobrymi składnikami.

Rafinowany cukier stołowy, zwany także sacharozą, zachowuje się natomiast zupełnie inaczej.

Uzyskiwany z trzciny cukrowej lub buraków, pozbawiony jest witamin, minerałów i błonnika, a tym samym wymaga dodatkowego wysiłku ze strony organizmu do strawienia. Organizm musi wyczerpywać swój własny zapas minerałów i enzymów aby prawidłowo wchłonąć sacharozę. W związku z tym cukier, zamiast „odżywić” organizm, tworzy niedobory.

Wchłania się szybko do krwiobiegu i sieje spustoszenie, najpierw podnosząc niebotycznie poziom cukru we krwi powodując pobudliwość i napięcie nerwowe. Po tym następuje szybki spadek, powodujący zmęczenie, depresję i wyczerpanie.

Ludzie dbający o zdrowie zdają sobie sprawę, że ich poziom cukru we krwi ulega dużym wahaniom, ale często nie zdają sobie sprawy jaki emocjonalny roller-coaster jest z tym związany.

Czujemy się szczęśliwi i energiczni na chwilę, a potem nagle, niewytłumaczalnie, zaczynamy kłócić się z przyjacielem lub partnerem.

Węglowodany. Dużo się mówi o dobrych i złych węglowodanach – ale czym one tak naprawdę są?

Mówiąc prosto, węglowodany to skrobia lub słodka część żywności. Kiedy myślimy o cukrze naturalnie wyobrażamy sobie cos dobrego i słodkiego. Ale tak naprawdę wszystkie węglowodany (nawet te, które nie smakują słodko jak np. makaron, ziemniaki czy chleb) są rozkładane na glukozę – cukier, który Twój organizm przerabia na paliwo.

Z punktu widzenia Twojego ciała nie ma różnicy pomiędzy łyżką cukru a kromką białego chleba.

 Węglowodany występują w dwóch odmianach, złożonych ( „dobre”) i proste ( „złe”).

Złożone węglowodany, takie jak produkty pełnoziarniste, fasola i warzywa są dobre z dwóch powodów: po pierwsze, czas trawienia jest dłuższy, więc poziom cukru we krwi nie podnosi się zbyt szybko. Oznacza to, że poziom energii pozostanie na bardziej równomiernym poziomie, bez wzlotów i bez gwałtownych spadków energii. Po drugie, złożone węglowodany maja w sobie wiele innych „dobrodziejstw”, takich jak witaminy, minerały, enzymy, białka i błonnik a co za tym idzie wypełniają Cię na dłużej.

Z wyjątkiem świeżych owoców, proste węglowodany to wszystkie „junky food”, o których wiesz, że są dla Ciebie złe: biały cukier, biała mąka, biały chleb, niektóre chleby pszenne, ciasteczka, słodkie przekąski, słodycze, ciasta, babeczki, krakersy, chipsy, precle, napoje energetyczne, napoje gazowane i słodzone, zagęszczone soki owocowe, a także wszystkie inne puste kalorie, które stanowią dziś ogromną część diety większości społeczeństwa.

Glukoza! To energia – odpowiednio przekierowana!

Glukoza, po przedostaniu się do układu krwionośnego, krąży w nim do momentu, aż nie „przyjdzie jej z pomocą” insulina (która jest wydzielana przez trzustkę).

Insulina ma wiele zadań, ale jako najważniejsze reguluje poziom glukozy transportując ją do komórek w celu wykorzystania jako paliwo.

Jeśli komórka ma wystarczająco paliwa aby dobrze funkcjonować (podział – tworzenie kolejnych komórek), insulina odprowadza dodatkową glukozę do przechowania „na czarną godzinę” w postaci tłuszczu.

Dieta bogata w cukier prosty i rafinowane węglowodany powoduje wyrzut mnóstwa glukozy do krwi w bardzo szybkim czasie. W rezultacie, trzustka zmuszona jest do wrzucenia dodatkowej insuliny, żeby zbijać poziom glukozy, co nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla trzustki.

W niektórych przypadkach, pomimo produkcji dostarczającej ilości insuliny przez trzustkę, komórki ludzkiego organizmu przestają być wrażliwe na jej działanie. Uniemożliwia to obniżenie poziomu glukozy we krwi. Organizm, co prawda reaguje na postępujący wzrost poziomu cukru zwiększając produkcję insuliny, ale ta nie potrafi „otworzyć” glukozie drzwi do komórek.

Jest to jedno błędne koło. Z biegiem czasu możesz rozwinąć oporność na insulinę, co sprawia, że Twoje ciało staje się mniej skuteczne w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Insulinooporność wpływa również na możliwość korzystania z zapasów tłuszczu jako energii. Innymi słowy, nie można łatwo schudnąć, gdy co chwilę pojawia się „banda” insuliny krążąca po organizmie. Ale nie chodzi tylko o wagę. Zbyt dużo glukozy i insuliny są głównymi winowajcami w wielu chorobach. Ale to temat na inny artykuł.

Zatem jak pozbyć się uzależnienia od cukru?:

Jeżeli dieta jest zróżnicowana i bogata w warzywa, fasolę, orzechy, białko oraz jemy o stałych porach to zapotrzebowanie na cukier jest minimalne.

Go Cold Turkey-czasami szybka decyzja z dnia na dzień wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Myj zęby jak najczęściej.

Pij dużo wody – odwodnienie ujawnia się również poczuciem niewielkiego głodu oraz  rozdrażnienia. Nim sięgniemy po coś słodkiego, wypijmy szklankę wody.

Włącz do diety słodkie warzywa, takie jak bataty oraz przekąski, które są bogate w białko i trochę tłuszczu, takie jak orzechy, nasiona i awokado.

Pij gorącą herbatę ziołową z odrobiną agawy lub stewii.

Popijaj zielone soki lub smoothie z dodatkiem jakiegoś dobrego tłuszczu (np. oleju kokosowego lub awokado), są bogate w błonnik, doskonale odżywiają i oczyszczają.

Jedz ciasta upieczone np. z mąki ryżowej z masłem migdałowym lub pieczonymi słodkimi ziemniakami.

Zjedz mały kawałek dobrej jakości gorzkiej czekolady

Dbaj o właściwą florę bakteryjną jelit. Dobry probiotyk, fermentowana żywność – kiszona kapusta czy ogórki są świetnym rozwiązaniem. Właściwa flora bakteryjna jest niezmiernie ważna w obronie przed różnymi patogenami, które żywią się właśnie cukrem. Twoje pragnienie słodkiego może być „wołaniem” pasożytów o kolejną porcję czekolady czy słodkiego deseru.

Zmień otoczenie dopóki nie minie kryzys. Szukaj wsparcia.

Należy tez zdać sobie sprawę ze źródła naszego pragnienia cukru. Mogą to być niezaspokojone potrzeby emocjonalne, zajadanie stresu, niewypowiedziana złość, stłumiony gniew. Także potrzeba miłości.

Chcesz przeczytać wywiady z innymi ekspertami – zapraszam tutaj!

 



Ania Harris

Ania z zawodu ekonomistka, z zamiłowania propagator zdrowego trybu życia. Wyznawca zasady jesteś tym co jesz. W roku 2014 ukończyła prestiżowy kurs w Institue of Integrative Nutrition w Nowym Jorku, uzyskując tytuł Holistic Health Coach. Podczas kursu zdobyła wiedzę z ponad 100 różnych teorii żywieniowych oraz z zakresu coachingu zdrowia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *