Jaglanka z masłem orzechowym i malinami

Przepisy/ Receptury |
Jaglanka z masłem orzechowym i malinami

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • mleko roślinne
  • maliny

Kaszę jaglaną opłucz dwa razy zimną i raz gorącą wodą. W rondelku zalej ją taką ilością mleka by lekko pokryło ono kaszę. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie mleko. Do gotowej kaszy dodaj masło orzechowe i maliny.

Malina:

W owocach malin są kwasy organiczne m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy

(są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają), cukier, pektyny, antocyjany, witaminy (C, E, B1, B2, B6) oraz potas, magnez, wapń, żelazo.

Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich ( z doświadczenia wiem, że świetnie działają na bóle miesiączkowe), przeciwdziałają starzeniu.

 



Ania Mieńko

Ania – 29 lat. Walczy z endometriozą od 8 lat. Autorka bloga KobieceMyśli , gdzie udowadnia, że posiłki wykluczające (lub ograniczające) gluten, nabiał i cukier potrafią inspirować do zmian! Gotowanie jest jej pasją. Bierze udział w licznych warsztatach – ostatnio zachwyciła się bezglutenowymi knedlami ze śliwkami 🙂 !

Wierzę, że mamy wielki wpływ na nasze życie, prawie wszystko jesteśmy wstanie zmienić!  Bez względu na to czy przez chorobę musisz zmienić nawyki żywieniowe, czy też po prostu chcesz lepiej się odżywiać, to moje przepisy są dla Ciebie!

zobacz www

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *