E-book z listą produktów wg ich termiki gotowy do pobrania!

Odżywianie, Styl życia |
E-book z listą produktów wg ich termiki gotowy do pobrania!

Tradycyjna chińska nauka o żywieniu posługuje się naturą termiczną produktów, smakiem, systemem narządów, z którymi dane produkty są powiązane, oraz kierunkiem przepływu energii.

Wg termiki dzielimy produkty na:

  • neutralne
  • ogrzewające
  • ochładzające
  • zimne
  • gorące

Smak terapeutyczny to słodki, gorzki, ostry, kwaśny i słony. Dodatkowo smaki mają swoje kierunki ruchu energii.

W wyniku kombinacji (np smak ostry zimny) możemy oddziaływać na dany patologiczny syndrom np. tymianek, który jest ciepły i gorzki doskonale osusza wilgoć.

Dodatkowo klasyfikujemy produkty wg ich przynależności do jednego z 5 elementów. I tak np warzywa zielone: szpinak, karczoch, brukselka przynależą do elementu Drzewa, do którego również należy Wątroba.

Wracając do termiki.

To co nam wydaje się bardzo skomplikowane, w rzeczywistości jest prostym dążeniem do równoważenia czynników zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych

 

Zimna pogoda jest równoważona dzięki spożywaniu produktów działających rozgrzewająco na ciało (imbir, czosnek, koper włoski, owies, jagnięcina). Natomiast gorąco pogoda jest równoważona poprzez jedzenie ochładzających owoców, warzyw czy sałatek (arbuz, ogórki, pomidory).

Ta sama zasada dotyczy odczucia wewnętrznego gorąco bądź zimna. Oczywiście przy przewlekłych chorobach, kiedy ta równowaga została silnie zaburzona potrzebujemy zindywidualizowanej diety, która to, tak jak indywidualnie skomponowana receptura ziołowa, będzie w odpowiedni sposób oddziaływała na nasz organizm.

Ciepłe pokarmy wzmagają aktywność

Ruch wytwarza ciepło i sprzyja wydalaniu substancji szkodliwych. Ludzie, którzy dużo siedzą i często marzną, mogą poprawić swoje samopoczucie i sprawność narządów, jedząc większą ilość ciepłych, gotowanych potraw.

Zupa jarzynowa lub długo gotowany rosół na mięsie to wspaniały środek na usunięcie wewnętrznego zimna.

Z natury kobiety mają mniej qi (energii) i ciepła niż mężczyźni, za to więcej płynów ustrojowych. Częściej uskarżają się na zimno. Mężczyźni mają mniej płynów, za to więcej qi oraz ciepła. Cierpią zatem na gorąco i niedobór płynów.  Ciekawe jednak jest to – że to właśnie kobiety często widujemy zajadające się jogurtami oraz sałatą (produkty wychładzające), podczas gdy mężczyźni zjadają grillowanego steka 🙂

Nadmiar ciepłych i gorących produktów: mięso, ostre przyprawy, kawa, czerwone wino, alkohol – powoduje wewnętrzne napięcie, niepokój, nadmierną aktywność, drażliwość – zatem skrajność staje się patologią.

Zimne produkty spożywcze chronią przed gorącem

Owoce egzotyczne, jogurty, algi, pomidory, ogórki – zwłaszcza latem i w krajach o gorącym klimacie ochładzające i zimne produkt spożywcze równoważą upał panujący na zewnątrz.Tam spełniają swoją funkcję idealnie.

Jednak właśnie latem dochodzi często do osłabienia funkcji przewodu pokarmowego wskutek nadmiernego spożycia zimnego pożywienia. Silne wyziębianie organizmu produktami chłodnymi i zimnymi termicznie doprowadza – zwłaszcza u Pań do niedoborów w układzie trawiennym. Osłabienie funkcji trawiennych przyczynia się następnie do osłabienia nerek, które są źródłem ognia trawiennego w ciele.Na dłuższą metę dochodzi do ich poważnego osłabienia i odczucia wewnętrznego chłodu.

Nadmierne spożywanie pokarmów surowych (klasyfikowanych jako chłodne) są doskonałe dla ludzi charakteryzujących się gorącym temperamentem i nadmierną aktywnością. Jednak w szczególności dla Pań, prowadzących siedzący tryb życia, z różnymi jednostkami chorobowymi – jedzenie głównie surowych owoców i warzyw oznacza niedobór energii witalnej, wewnętrzne zimno, zaburzenia trawienia, przygnębienie, oziębłość seksualną.

Pokarmy surowe w postaci nie ugotowanych warzyw czy tez owoców powinny stanowić jedynie niewielką część posiłków.

Termicznie neutralne pokarmy dostarczą czystej energii witalnej

Produkty neutralne nie zmieniają poziomu energetycznego ciała. Działają one równoważąco na narządy oraz są źródłem energii witalnej. Głównym składnikiem każdej potrawy powinny więc być produkty neutralne.

Gotowane płatki owsiane, kasza jaglana, congee ryżowe przyprawione na słodko owocami i orzechami lub podawane z warzywami, ziołami, szlachetnym tłuszczem – dadzą nam świeżą energię, długotrwałe uczucie sytości i zdrowy apetyt.

Jeśli narządy są odżywione w sposób zrównoważony i energie przepływa harmonijnie, umysł ogarnia spokój – co stwarza nam doskonałe warunki na rozpoczęcie dnia 🙂

Zatem najważniejszą sprawą jest to, żeby potrawy składały się głównie z neutralnych produktów spożywczych – produkty zimne oraz mocno rozgrzewające powinny być zawsze stosowane z rozwagą.

Termikę produkty możemy zawsze zmienić stosując odpowiednią technikę obróbki – np piekarnik zdecydowanie ociepli ochładzającego pomidora. A zgrillowana krewetka z czosnkiem silnie ogrzeje nasze niedoborowe nerki.

Tak naprawdę techniki obróbki oraz zioła i przyprawy to jest nasze narzędzie w ręku do umiejętnego komponowania posiłków.

Żeby Wam klasyfikację termiczną ułatwić zapraszam do pobrania darmowego e-booka, gdzie znajdziecie podział produktów wg ich termiki. Produkty zimne oraz gorące zostały oznaczone pogrubioną czcionką.

Można dowolnie komponować swoje posiłki pamiętając, co chcemy osiągnąć oraz to, że naszą bazą są produkty neutralne.

 

E-book Lista Produktów wg termiki – pobierz 🙂

 

 

Jeżeli masz silne odczucie zimna, marzną Ci wiecznie dłonie i stopy lub przeciwnie zalewasz się potami i masz uderzenia gorąca – napisz kontakt@womensmatters.pl chętnie Ci pomogę dostosować żywienie do Twoich potrzeb.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *