Chleb ryżowo – gryczany (bezglutenowy)

Przepisy/ Receptury |
Chleb ryżowo – gryczany (bezglutenowy)

 

Składniki  (na keksówkę ok. 20cm)

  • 150g mąki ryżowej
  • 120g mąki gryczanej
  • 100g mąki z komosy ryżowej
  • 420 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki babki płesznik
  • 7g drożdży suszonych
  • szczypta ksylitolu i soli morskiej
  • oliwa/olej kokosowy

Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę. Zmiksuj. Ciasto przelej do keksówki, wyrównaj mokrą dłonią i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Po tym czasie ciasto wyrośnie (gdyby wyrosło ponad blaszkę stuknij raz lub dwa blachą o blat kuchenny aby ciasto lekko opadło i nie zrobił się w nim dół podczas pieczenia).

Wierzch ciasta posmaruj oliwą lub rozpuszczonym olejem kokosowym. Piecz w 180C przez 30 minut. Studź w piekarniku, po 30 minut wyłóż chleb na kratkę do całkowite wystudzenia.

 

 

 



Anna Mieńko

Ania – 29 lat. Walczy z endometriozą od 8 lat. Autorka bloga KobieceMyśli , gdzie udowadnia, że posiłki wykluczające (lub ograniczające) gluten, nabiał i cukier potrafią inspirować do zmian! Gotowanie jest jej pasją. Bierze udział w licznych warsztatach – ostatnio zachwyciła się bezglutenowymi knedlami ze śliwkami 🙂 !

Wierzę, że mamy wielki wpływ na nasze życie, prawie wszystko jesteśmy wstanie zmienić!  Bez względu na to czy przez chorobę musisz zmienić nawyki żywieniowe, czy też po prostu chcesz lepiej się odżywiać, to moje przepisy są dla Ciebie!

zobacz www

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *