Bezglutenowe muffinki budyniowe

Przepisy/ Receptury |
Bezglutenowe muffinki budyniowe

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80g ksylitolu
  • 150g masła roślinnego
  • 170ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • waniliowy budyń bezglutenowy (na 1/2l mleka, ugotowany wg przepisu na opakowaniu, tyle że w 1/4l mleka)
  • 12 kostek mlecznej czekolady

W rondelku roztop masło i rozpuść w nim ksylitol, ostudź. W misce wymieszaj mąki, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszaj jajka z mlekiem. Do suchych składników dodaj mleko z jajami i masło z ksylitolem, wymieszaj do połączenia się składników. Wlej ciasto do foremek (wysmarowane masłem i posypane mąką ryżową) na wysokość około 1 cm, następnie nałóż łyżką po porcji budyniu – na każdej porcji budyniu ułóż kostkę czekolady i przykryj kolejną porcją ciasta aż do wypełnienia foremki.

Piecz w 200C przez około 25 – 30 minut – do zarumienia muffinek. Podawaj gdy ostygną wcześniej mogą się rozpaść.

*jeżeli budyń jest niesłodzony dodaj 25g ksylitolu.



Ania Mieńko

Ania – 29 lat. Walczy z endometriozą od 8 lat. Autorka bloga KobieceMyśli , gdzie udowadnia, że posiłki wykluczające (lub ograniczające) gluten, nabiał i cukier potrafią inspirować do zmian! Gotowanie jest jej pasją. Bierze udział w licznych warsztatach – ostatnio zachwyciła się bezglutenowymi knedlami ze śliwkami 🙂 !

Wierzę, że mamy wielki wpływ na nasze życie, prawie wszystko jesteśmy wstanie zmienić!  Bez względu na to czy przez chorobę musisz zmienić nawyki żywieniowe, czy też po prostu chcesz lepiej się odżywiać, to moje przepisy są dla Ciebie!

zobacz www

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *