Bezglutenowe muffinki bananowo – kakaowe

Przepisy/ Receptury |
Bezglutenowe muffinki bananowo – kakaowe

 

Składniki na 24 muffinki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże rozgniecione banany
  • 150g ksylitolu
  • 6 łyżek mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300g mąki z ciecierzycy
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki na krem

  • 100g kaszy jaglanej
  • czekolada bezglutenowa
  • mleko roślinne – około 1/4 szklanki

Jajka zmiksuj z ksylitolem. Dodaj mleko, olej, banany i sok z cytryny. Suche składniki przesiej a potem dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Formy na muffinki wyłóż papilotkami i rozłóż do nich ciasto. Piecz około 30 minut w 180C do suchego patyczka.

Krem

Kaszę jaglaną przelej dwa razy zimną wodą i raz wrzątkiem. Zalej taką ilością aby zakryło lekko kaszę. Gotuj do jej miękkości. Do gorącej kaszy wrzuć czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Masę przełóż do malaksera i zmiksuj do gładkości. Dodaj mleko i znów zmiksuj (gdyby masa była za gęsta dodaj mleko).

 



Anna Mieńko

Ania – 29 lat. Walczy z endometriozą od 8 lat. Autorka bloga KobieceMyśli , gdzie udowadnia, że posiłki wykluczające (lub ograniczające) gluten, nabiał i cukier potrafią inspirować do zmian! Gotowanie jest jej pasją. Bierze udział w licznych warsztatach – ostatnio zachwyciła się bezglutenowymi knedlami ze śliwkami 🙂 !

Wierzę, że mamy wielki wpływ na nasze życie, prawie wszystko jesteśmy wstanie zmienić!  Bez względu na to czy przez chorobę musisz zmienić nawyki żywieniowe, czy też po prostu chcesz lepiej się odżywiać, to moje przepisy są dla Ciebie!

zobacz www

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *